PBL kritisch op overheidsbeleid woningmarkt

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is kritisch op het overheidsbeleid omtrent de woningmarkt. Volgens de PBL lost het huidige beleid de problemen op de woningmarkt niet op. De instelling wijst in een rapport, dat op donderdag 12 maart is verschenen, dan niet alleen op de tekortschietende woningbouw, maar ook op de huurtoeslag en de inkomensplafonds voor sociale woningen. Oftewel: de laagste inkomensgroepen –en die omvatten meer dan alleen starters- dreigen nog meer in de verdrukking te komen.

Zo is er al enkele jaren forse kritiek op het Rotterdamse woningbeleid. Er wordt in de havenstad weliswaar volop gebouwd, maar daarbij worden de laagste inkomens volgens bronnen als BNNVara en FollowThe Money de stad uitgejaagd. Met nieuwbouw komen namelijk ook hogere huren en dat kunnen deze mensen niet betalen.

Senior wetenschappelijk onderzoeker Frans Schilder van het PBL stelt op nu.nl het volgende: ,,Betaalproblemen bij de laagste inkomens kunnen bijvoorbeeld het best worden aangepakt met inkomensbeleid en niet met woonbeleid. En als je ervoor kiest om de problemen wél met woonbeleid aan te pakken, zullen op andere plekken in de woningmarkt weer nieuwe problemen ontstaan.”  De beste oplossing? Meer bouwen, “maar dat is niet heel snel te realiseren”.

Hij erkent dat het lastig is om voor verschillende doelgroepen één beleid vast te stellen. Hij en ook het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) concludeert ondertussen dat die woningbouw sterk achterblijft bij de groei van het aantal huishoudens. Met als gevolg dat de spanning op de woningmarkt de komende jaren alleen maar verder zal toenemen.  Ook al omdat het aantal vergunningen voor nieuwe woningen afneemt. In 2019 liep dit terug van 70.000 naar 57.000. Naar verwachting verrijzen er tussen 2020 en 2023 zo’n 230.000 woningen, terwijl het aantal huishoudens groeit met bijna 335.000.

 

Gerelateerde berichten